Vanliga Frågor

Hur länge behöver jag stå i kö innan jag får ett bostadserbjudande?

Den vanligaste frågan vi får men också den svåraste att svara på. En viktig parameter är vilka krav du har på din bostad. Det är större cirkulation på mindre bostäder som ettor och tvåor, medans större bostäder som fyror och uppåt inte blir lediga lika ofta. Om du har snäva krav på din bostad kommer du sannolikt att få vänta längre på ett erbjudande.

Räkna med åtminstone ett år innan du får ett erbjudande.

Måste jag stå först i kön för att få ett bostadserbjudande?

Nej. Om vi har en ledig bostad som inte passar eller intresserar dem som står framför dig så kan det mycket väl bli du som får erbjudandet, även om du inte är på första eller ens andra plats i kön.

Är jag garanterad ett bostadserbjudande om jag ställer mig i kön?

Så länge det inte finns några speciella anledningar till att inte erbjuda dig bostad (t.ex. betalningsanmärkningar) och du inte har orimliga krav på din bostad så kommer du får ett erbjudande när lämplig bostad blir ledig och du står på tur i kön. Däremot är det svårt att säga hur lång tid detta kan ta.

Kostar det något att stå i bostadskö?

En avgift på 70:-/år tillkommer för hantering av din ansökan. Om du till exempel skickar och betalar din ansökan den 3:e Mars 2016, så gäller den fram till 3:e Mars 2017.

Innan din ansökan förfaller kan du betala ytterligare 70:- och på så sätt förlänga den med ytterligare ett år.

Hur vet jag vilka lägenheter som är lediga?

Vi lägger inte ut några annonser eller på annat sätt offentliggör vilka bostäder som är lediga. När en bostad blir ledig skickar vi helt enkelt ett erbjudande om visning till de tre första lämpliga sökande i vår bostadskö.

Hur söker jag en specifik lägenhet?

I din ansökan kan du ange minst antal rum & kök, minst antal m2, maximal månadshyra och om du har några medboende. Du kan också i fritext ange ytterligare krav, men tänk på att ju snävare krav du har på din bostad desto längre tid kan det ta innan en bostad som passar dig blir ledig.

Kan jag stå i kö men undvika att få bostadserbjudan för tillfället?

Ja. Om du kryssar ur alla områden så markerar att du inte är redo för bostadserbjudanden just nu. På så sätt kan du avancera i kön, men slipper få bostadserbjudande som du just nu inte har möjlighet att tacka ja till.

Kan jag ge bort min köplats till en vän?

Du kan ge bort din köplats genom att logga in och ersätta alla dina uppgifter med din väns. Däremot kan du inte köa med dina egna personuppgifter för att sedan när du väl får ett erbjudande ge detta till någon annan. Det är personuppgifterna som står i ansökan som bedöms när ett bostadserbjudande skickas ut.

Varför har jag tappat min plats i kön?

Om du tackar nej till 3 erbjudande så kommer du förlora din plats i kön. I din ansökan kan du ange vilka bostäder och områden som passa dig för att slippa få erbjudanden du behöver tacka nej til.

I sällsynta fall kan du förlora din plats av andra anledningar. Kanske har du flera betalningsanmärkningar utan rimlig förklaring.

Har jag företräde i kön om jag redan är hyresgäst?

Tyvärr inte. Du får vänta på din tur.

Är det verkligen säkert att betala med kreditkort?

Vi använder Stripe som betallösning, de följer de mest strikta säkerhetskraven i branschen. Vår sida är också säkrad med SSL.